مجازات توهین و تمرد نسبت به ماموران وکارکنان دولت چیست؟
هر گونه حمله یا مقاومتی که با علم و آگاهی نسبت به مامورین دولت در حین انجام وظیفه آنان به عمل آید تَمَّرد محسوب میشود ومجازات آن به شرح ذیل است:
۱_ هر گاه مُتِمَرِد (فردی که از فرمان مامور قانون سرپیچی نماید) به قصد تهدید اسلحه خود را نشان دهد حبس از شش ماه تا دو سال
۲_ هر گاه مُتِمَرِد در حین اقدام دست به اسلحه برد، حبس از یک تا سه سال
۳_ در سایر موارد حبس از سه ماه تا یک سال. "
همچنین قانونگذار موردی را هم پیش بینی کرده است که اگر مُتِمَرِد در هنگام سرپیچی از دستور، جرم دیگری نیز مرتکب بشود، به مجازات هر دو جرم محکوم خواهد شد.
مجازات توهین
در ماده فوق الذکر مجازات مقاومت و تَمَّرُد از دستور ماموران را ملاحظه فرمودید. بعضی مواقع درگیریها منجر به توهین نیز میشود. معمولا در ابتدای هر درگیری لفظی هم جرم توهین واقع میشود. توهین به افراد عادی نیز عواقب حقوقی دارد و توهین به ماموران دولت به طریق اولی قابل پیگیری است و توهین به ماموران در حین انجام وظیفه توهین مشدد است.
در ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی به این موضوع اشاره شده است:
"هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهوری یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یانمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی وشهرداریها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به سه تا شش ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزاینقدی محکوم میشود. "
توهین نسبت به هر فردی جرم تلقی میشود، ولی نسبت به ماموران و مقاماتی که قانون ذکر کرده است، مجازاتش سنگینتر است.
درگیری منجر به ضرب و جرح
اگر درگیری به نقص عضو و یا ایراد و یا صدمه و یا جراحت نیز بینجامد به التبع مجازات خاص خودش را دارد. از این رو در ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی این مورد نیز پیش بینی شده است:
"هر کس عمداً به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنیعلیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنیعلیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم میشود. "
هرچند هرگونه ضَرب و جَرح نسبت به هرکدام از آحاد جامعه ممکن است رخ بدهد، اما به طور کلی اگر ضرب و جرح نسبت به مأموران دولتی و آن هم در حین انجام وظیفه باشد، اخلال در نظم و امنیت جامعه تلقی شده و قانون به سادگی از کنار آن رد نمیشود و همان طور که گفته شده، قانونگذار چنین رفتاری را مشمول مجازات زیادی دانسته است.
هیچکس در هیچ مقام و جایگاهی حق ندارد، جز در مواردی که طبق قانون دفاع مشروع دانسته شده است، اقدام به درگیری یا ضرب و جرح دیگران کند. هرگونه اقدام به حمله یا ضرب و جرح دیگران، ممنوع بوده و چنانچه موجب سرخی، کبودی، شکستگی یا جرح فرد شود، علاوه بر مجازات، مستوجب پرداخت دیه هم است.
البته قانونگذار از جنبه خصوصی جرم هم غافل نبوده و گفته است که «در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم میشود.»
در موضوع گفته شده، هرچند هرگونه ضرب و جرح نسبت به هرکدام از آحاد جامعه ممکن است رخ بدهد اما به طور کلی اگر ضرب و جرح نسبت به مأموران دولتی و آن هم در حین انجام وظیفه باشد، بالتبع، اخلال در نظم و امنیت جامعه تلقی میشود و قانون به سادگی نمیتواند از کنار آن رد شود و همان طور که گفته شده، قانونگذار چنین رفتاری را مشمول مجازات زیادی دانسته است.
مردم به طور کلی از این موضوع غافلند که مأمور دولت به اختیار خود آنها را اعمال قانون نمیکند و مأمور در اجرای وظیفه معذور است؛ اما با وجود این، در برابر مأمور مقاومت کرده یا به شخصیت وی توهین میکنند؛ بنابراین، میتوان گفت که یکی از جرایم شایع در برابر مأموران در حین انجام وظیفه، توهین از سوی افراد به آنهاست. ماده 609 قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیزات) این موضوع را جرم دانسته و آورده است، «هر کس با توجه به سمت ... کارکنان وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به سه تا شش ماه حبس و یا تا 74 ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.»
برای اینکه بتوانیم توهین را اثبات کنیم این موارد باید وجود داشته باشد:
توهین باید صریح و روشن باشد، عباراتی مثل از دماغ فیل افتاده چون صراحت ندارند توهین هم محسوب نمی شوند.همچنین بر مبنای عرف باشد و نتوان چیز دیگری غیر از معنی همان توهین از آن دریافت کرد.در ضمن توهین باید به یک شخص حقیقی و همچنین زنده گفته شود و اگر به عده زیادی از مردم و یا یک شخص فوت شده توهین شود مجازاتی ندارد.برای اینکه یک توهین اتفاق بیفتد حضوری یا علنی بودن آن کافی می باشد نیازی نیست که هر دوی آنها با هم اتفاق بیفتدتوهین از طریق پیامک هم قابل مجازات می باشدتوهین در یک فضای عمومی حتی اگه کسی هم نباشد که ببیند و یا بشنود و شاهدی نداشته باشد هم اتفاق می افتد.
توهین مشدد: شامل توهینهایی می گردد که به واسطه بلندی مرتبه یا شخصیت وی مجازات های آنها سنگین و شدت یافته است.
به عنوان مثال: توهین به مقدسات اسلام، توهین به رهبر قبلی و رهبر فعلی، توهین به سایر مقامات دولتی ایران و توهین به مقامات سیاسی خارجی.