متن قرارداد حرفهای چگونه نوشته میشود؟ قسمت پنجم
تفاوت میان قرارداد یا تفاهم نامه یا توافق نامه چیست؟
تفاوت میان قرارداد، تفاهمنامه، توافقنامه از سوالات پرتکراری است که همهروزه برای افرادی که به فراخور نوع فعالیتشان با آن سر و کار دارند، پیش میآید.
قبل از این که تفاوت آنها را بیان کنیم، خاطرنشان میکنیم که عنوان اسناد تهیهشده ملاک تصمیمگیری برای تمییز دادن اینگونه اسناد نیست بلکه آن چیزی که ملاک تفسیر سند ایجاد شده است، متن و محتوای متون تحریر شده است؛ لذا از این جهت بسیاری از حقوقدانان، تفاوت چندانی میان تفاهمنامه، توافقنامه و قرارداد قایل نیست.
با این تفاوت که اصولا تفاهم نامه برای طرفین الزامآور نیست، یعنی تفاهم نامه از نظر قانونی قابل استناد نیست، اما استفاده از برخی عبارات الزامآور میتواند مدعی را برای رسیدن به ادعای الزامآوری کمک کند. در مقابل توافقنامهها به عنوان یک سند قانونی از الزام حقوقی بهرهمند هستند، اما رسمیت آنها از یک قرارداد کمتر است.
فواید نوشتن یک قرارداد
مهمترین فایده تنطیم و نوشتن قرارداد از این جمله است:
پیشگیری از هرگونه اختلاف احتمالی در آینده
افزایش بهرهوری و کیفیت کار
حفظ روابط کاری و اقتصادی به طور مستمر
جلوگیری از اتلاف وقت و از بین رفتن حق و حقوق طرفین
کاهش ضرر و زیان ناشی از مسائل بوجود آمده در حین انجام کار (موضوع قرارداد)
جلوگیری از اختلاف نظرها در هنگام انجام کار و دعواهای حقوقی.
اگر به دنبال رابطه کاری حرفهای هستید با خرید نمونه قراردادهای ضروری در کسب و کار و آموزش کامل آن یک قرارداد کاری حرفهای را در دست داشته باشد.
با تنظیم قرارداد از کسب و کار خود محافظت کنید
اگر طریقه نوشتن متن قرارداد را ندانید و یک قرارداد به خوبی تنظیم و نوشته نشود، چه میشود؟ اگر شما در این قرارداد مبلغ قابل توجهی را هزینه کنید، آیا شرایط خروج بهگونهای هست که شما بتوانید سرمایهتان را برگردانید؟ (به عنوان مثال، آیا بندی را در قرارداد درباره زمان خروج از آن و برگرداندن سرمایهتان تنظیم کردهاید؟).
اگر طرف دیگر به برند و یا شهرت شما آسیب زد، میتوانید به سرعت قرارداد را خاتمه دهید؟ اگر در یک موضوع خاص که جزو مسئولیتهای شما محسوب میشود از کسب و کارتان محافظت میشود؟ آیا در دیگر موضوعات هم چنین محافظتی وجود دارد؟ آیا از برند و مالکیت معنوی شما محافظت میگردد؟ و یا طرف مقابل در صورت استفاده از برند شما تعهداتش مشخص است؟
وقتی شما و شریک تجاری جدیدتان بر روی اصول کلی توافق کردید، ممکن است بر سر جزئیات به اختلاف برخورید که در نتیجه آن یکی از طرفین اقداماتی برخلاف روح قرارداد انجام دهد. هنگامی که مفاد قرارداد به خوبی درک شوند، طرفین بهتر میتوانند به اهداف مندرج در قرارداد دست پیدا کنند.
همه مشکلات از جزییات قرارداد شروع میشود. پس بهتر است قبل از امضای هر قرارداد، جزییات را یک بار دیگر بخوانید.
اگر هدف شما نیز از عقد قرارداد، تضمین منافع و حفاظت از کسب و کارتان است همین الآن ۴۰ نمونه قرارداد ضروری کسب و کار را دریافت کنید!
از نحوه مذاکره در جزییات قرارداد آگاهی داشته باشید
لازمه یک قرارداد پایدار، توجه به جزییات قرارداد است. اگر میخواهید زمان تنظیم قرارداد، در هزینه و زمان خود صرفهجویی کنید و از طرفی کاراییتان افزایش پیدا کند، بهتر است بر روی شرایط کلی و واضحی که وجود دارد توافق داشته باشید. قراردادهای پیچیدهتر احتمالاً منجر به افزایش زمان مذاکره بین طرفین خواهد شد.
شما باید درباره این نکته هم فکر کنید که چگونه میتوانید قراردادی داشته باشید که برای هر دو طرف منافع داشته باشد؟ همچنین باید درباره مسائلی که میتواند وضعیت معامله را تغییر دهد و مسائلی که میتواند موجب شکست قرارداد شود، آگاهی داشته باشید و برای پیشرفت اوضاع با یک کارشناس حقوقی مشورت کنید.
قبل از آغاز مذاکره بهتر است یک لیست از اولویتهای خودتان تهیه کنید تا در حین مذاکره راحتتر درباره اهداف و اولویتهایتان صحبت و درباره آنها مذاکره کنید.
در نظر گرفتن جزییات در نحوه نوشتن متن قرارداد چه مزایایی دارد؟
با آگاهی از جزییات، مزایایی به دست میآید که به هر یک از طرفین کمک میکند تا متوجه شوند چه قسمتی از قرارداد مهم و چه قسمتی کم اهمیت است. کدام شرط از اهمیت ویژهای برخوردار است و چه مواردی را میتوان نادیده گرفت. به همین دلیل مفاد قرارداد باید مشخص و قابل سنجش باشد.
پس در هر قراردادی، کارهایی که طرفین باید انجام دهند و تعهداتی را که باید بپذیرند و در مقابل آن چیزهایی که به دست خواهند آورد، باید مشخص شود.
ادامه در قسمت ششم